23/12/2015



Antara kenderaan milik syarikat. 
Kereta dijamin diserahlan dalam keadaan terbaik dan memuaskan.
Sebarang kerosakan/ kecacatan akan dimaklumkan kepada penyewa sebelum diserahkan.










[Gambar kereta baru seddang dikemaskini, kami seddang berusaha untuk memberi 100% keselesaan kepada anda setiap tahun]

kereta sewa penang - murah & bersih
(Penang car rental - affordable & clean)

05/11/2015

Saya kongsikan pengalaman saya. Rasanya ini bukan kali pertama terjadi bila sewa kereta di Langkawi. Antara tektik yang digunakan oleh pemilik kereta sewa –



Indicator Minyak Kereta tidak Betul  – Sebelum ini saya sangkakan perasaan saya saja, tapi bila agen kereta sewa sendiri mengiyakan, betulla tekaan saya.No wonderla, sampai je ambil kereta minyak sudah berkelip-kelip. Isi RM30 (harga semasa) besoknya  berkelip lagi walhal takdela pusing mana pun. Tambah lagi RM40. Tak sampai 2 hari, tinggal 2 bar dari 5 bar. Quite surprise la, Vios bukan lebih jimat minyak ke?
Hati-hati bila sewa kereta. Bukan ini saja yang saya terkena. Ada a few lagi yang mungkin akan saya kongsikan sekali.
Tidak kira menggunakan perkhidmatan agensi pelancongan atau merancang sendiri perjalanan, penipuan kerap menghantui percutian kebanyakan orang.

Jika tidak berwaspada, percutian yang sepatut­nya menyeronokkan boleh bertukar menjadi mimpi buruk.
Pengalaman keba­nyakan pelancong yang tertipu terutama meng­gunakan tempahan secara talian bagaikan menghantui semua orang.

Justeru, bagi menghindari penipuan oleh mereka yang tidak bertanggung­jawab, berhati-hati ketika merencana percutian anda.

Minggu ini, tip melancong menyenaraikan beberapa panduan bagi menghindari penipuan ketika bercuti.

Periksa agensi pelancongan yang anda gunakan.

Sebaiknya, gunakan agensi pelancongan yang memiliki reputasi baik. Anda mungkin boleh mencuba agensi pelancongan berdasarkan saranan rakan atau ahli keluarga yang pernah meng­gunakan khidmat agensi pelancongan itu.

Teliti pakej percutian yang ditawarkan termasuk penginapan dan pengang­kutan. Tanya secara terperinci harga pakej yang ditawarkan termasuk bayaran tambahan yang mungkin dikenakan ketika bercuti dan tidak dimasukkan dalam harga pakej.

Beberapa agensi pelancongan menawarkan pakej percutian yang terlalu murah. Namun anda wajib mengikuti segala program yang ditentukan termasuk berkunjung ke pelbagai kedai jualan.

Anda mungkin tidak suka dengan program itu, tetapi agensi pelancongan yang anda ikuti itu pula memperoleh komisen dari pada setiap pembelian.

Bagi yang gemar berbelanja, program ini cukup menyeronokkan, tetapi bagi yang kurang gemar, ia pasti sesuatu yang cukup mengecewakan.

Oleh itu, periksa juga setiap program yang disenaraikan agensi pelancongan yang diikuti supaya anda tidak tertipu dan kecewa sepanjang percutian anda.


Periksa tiket yang anda tempah.

Beli tiket pengangkutan awam seperti pesawat, kereta dan bas melalui ejen atau penjual yang rasmi. Elak pembelian daripada ulat yang harga ditawarkan lebih mahal serta mungkin tiket yang di jual itu palsu.

Periksa tarikh dan destinasi tiket yang anda beli untuk melihat kebenaran dan kesesuaiannya dengan apa yang anda inginkan.


Gunakan insurans perjalanan.

Perjalanan ke luar negara untuk beberapa negara seperti Eropah, memerlukan pelancong memiliki insurans perjalanan sebagai syarat permohonan visa.

Hal ini sangat membantu terutama ketika mengalami kemalangan ataupun sakit dalam perjalanan.

Selain itu, insurans perjalanan juga membantu anda jika terjadi kehilangan atau kejadian pesawat tertunda. Tetapi, apa yang perlu anda lakukan adalah memilih insurans perjalanan yang boleh dipercayai dan disarankan kenalan anda. Selain itu, ketahui apa saja yang ditanggung oleh insurans anda.


Membayar dengan wang tunai.

Sebaiknya, bawa saja wang tunai secukupnya supaya anda dapat mengelak kemungkinan mengeluarkan perbelanjaan melebihi seperti yang dirancang.

Ini kerana ada kalanya perbelanjaan bagaikan tidak terkawal saat menggunakan kad kredit walaupun ia lebih praktikal dan sentiasa ada promosi yang sangat menggiurkan.

Secara tidak langsung, anda mungkin akan dibelenggu hutang yang banyak dengan penggunaan kad kredit yang tidak terkawal.


Menukar wang.

Jika ke luar negara, sebaiknya anda membawa wang dalam bentuk dolar Amerika Syarikat. Kemudian tukar ke mata wang setempat di kaunter pe­ngurup wang apabila tiba di destinasi.

Anda juga boleh memilih bank atau tempat yang bertanda sebagai tempat penukaran rasmi.

Elak menukar wang di lapangan terbang atau kaunter pengurup wang yang padat dengan pelancong kerana mereka boleh mengenakan harga yang murah.


Pilih hotel dengan reputasi tinggi.

Jangan cepat percaya dengan gambar yang digunakan sesetengah hotel terutama yang menawarkan harga murah. Gunakan saranan daripada kenalan yang mengetahui daerah yang dituju dan reputasi hotel yang ingin anda tinggal.

Cara lain adalah dengan membandingkannya de­ngan hotel lain di beberapa kawasan pelancongan. Selain itu, jika mahu menggunakan orang ketiga memesan bilik penginapan, gunakan khidmat agensi pelancongan yang boleh dipercayai.

Jika tempahan dilakukan menggunakan kad kredit, pastikan harga diskaun sesuai de­ngan yang apa yang dicaj kepada kad kredit anda.


Jangan mudah percaya dengan orang asing.

Berkenalan dengan orang yang baru anda kenali ketika perjalanan sesuatu yang menarik.

Namun berwaspada walaupun mungkin anda sekadar berkenalan untuk bertanyakan arah.

Jangan terlalu bergantung kepada orang yang baru anda kenal. Berhati-hati, jangan sampai membawa ke tempat yang mencurigakan atau tempat sunyi. Jaga barang yang anda bawa sepanjang perjalanan.


Sewa kereta atau teksi.

Ketahui takrif pe­nyewaan kereta di destinasi yang dituju. Ada sesetengah penyewa kereta yang ingin meraih keuntungan dengan memberikan harga sewa yang lebih tinggi terutama jika anda tidak mengetahui takrif kebanyakan kereta sewa.

Begitu juga dengan tek­si yang anda naiki. Gunakan teksi dengan meter dan naik teksi yang memiliki reputasi baik di daerah yang dituju.

Anda boleh bertanya pihak hotel mengenai tek­si yang boleh dipercayai di daerah atau negara yang dilawati.


Teliti harga diskaun yang ditawarkan.

Sesiapa saja pasti­nya tergoda dengan potongan harga yang ditawarkan di kedai yang menjalankan jualan murah. Ketika itu, anda bagaikan tidak terkawal saat berbelanja.

Namun supaya anda tidak tertipu, teliti produk yang dijual itu berkualiti dengan harga yang ditawarkan.

Ada baiknya periksa dulu potongan harga yang diberikan dan anda juga perlu tahu harga normal barang itu.

- See more at: http://cambodiamuslimtour.com/?page=detail&ctype=article&id=236&lg=en#sthash.3pPEA33O.dpuf


Berita pagi tadi memberitahu bahawa Hire Purchase Act (HP Act) akan dikaji semula kerana Akta yang ada sekarang ini memberikan ruang yang cukup banyak kepada pihak bank untuk menindas peminjam yang gagal membayar balik pinjaman mereka. Antara cas (charge) yang disebut ialah upah tarik, cas (charge) storage (penyimpanan) dan satu lagi, saya terlupa.

Yang tidak disebut ialah cas guaman, duit kopi dan segala kesukaran dan tekanan secara fizikal dan emosi yang diterima oleh peminjam.

Sudah terlalu lama peminjam ditindas, undang-undang tidak memihak kepada mereka sedangkan merekalah yang patut mendapat pembelaan dan jika tiada peminjam maka tiada juga bank… sepatutnya benda ini dah lama diambil perhatian oleh pihak berwajib.

Namun kata pepatah orang putih” better late than never”. Jadi saya sebagai seorang peminjam amat mengalu-alukan langkah-langkah baru ini dan diharap pekerja bank, bank Negara dan orang ramai sama-sama memikul tanggungjawab bagi merealisasikan perubahan ini.

Bagi mereka yang pernah melalui waktu-waktu perit dan tak mampu membayar ansuran pinjaman, tentu faham sangat tekanan yang diberi.

Selain dari kenderaan akan ditarik bila-bila masa selepas 3 bulan 21 hari, ada pekerja bank yang makan duit kopi dari tukang tarik – selain dari membekalkan maklumat peminjam, pegawai bank ini bersekongkol dengan penarik kereta untuk habuan dengan :-
Stop payment – tidak membenarkan bayaran dibuat jika penarik kereta inform yg kenderaan yang lewat membayar telah dijumpai.
Surat RO hanya di fax atau e-mail kepada penarik kereta bila kereta telah dijumpai – bererti peminjam tak tahu pun RO (Repossessing Order) telah dikeluarkan dan jika sudah dikeluarkan kekadang bukan kepada penarik kereta itu tapi kepada penarik kereta yang lain.
Kadang-kadang peminjam berjanji dengan bank akan membayar pada contoh : 5/11/09 tapi kenderaan ditarik pada 4/11/09 dan peminjam terpaksa melunaskan bayaran tambahan sedangkan jika bank tetap pada janjinya peminjam memang dapat melunaskan mungkin lebih dari yang tertunggak.
Kenderaan yang ditarik diguna-pakai oleh penarik kereta sebelum dan ada waktu kenderaan yang ditarik hilang langsung tidak diserah kepada bank. Dalam bahasa “mereka” ini dipanggil “duri”, silap haribulan terlepas jual ke Thailand.
Bank hantar surat saman biarpun menerima bayaran (kes macam ni biasanya untuk kes bayaran yang tertunggak contoh : peminjam memang ada tunggakan tapi masih membayar contoh hutang 3 bayar 1 atau 2, jadi memang ada tertunggak dan pihak bank pulak sewenang-wenangnya hantar surat saman kat peminjam sedangkan bank masih menerima bayaran – dan cas tetap peminjam yang kena bayar.
Ada 1 kes terbaharu kat tangan saya sekarang ni ialah, bulan 9 bank hantar 1 surat lawyer NOD (Notice of Demand) dikeluarkan oleh satu firma guaman dan pada bulan 10 satu surat lagi oleh firma guaman yang lain. So macamana ni?
Bila kenderaan dah ditarik dan katalah peminjam tak mampu nak tebus balik, kenderaan ini akan dilelong dan sekiranya harga lelong kurang dari hutang, maka pihak bank akan mengambil tindakan sivil kepada peminjam.

Kesian kepada peminjam, sudah jatuh ditimpa tangga, dihempap dek pasu bunga lalu dilanggar oleh lori trailer… Lihatlah betapa zalimnya system pentadbiran yang ada di Negaraku yang tercinta ini yang Islam itu agama rasminya.

Penindasan yang halus tanpa disedari.

Bagi para peminjam pula, ketahuilah hak-hak sebagai peminjam dan ambil tahu sikit pekara-pekara seperti undang-undang tarik kereta. Kalau ikut undang-undang, kereta dalam kawasan tertutup contoh : porch – mereka tak boleh tarik . Tapi mereka buat apa? Nak tahu? Baca terus…

Kereta dalam Porch

Mereka akan “ambush” i.e mereka tunggu sejak subuh-subuh dan bila orang dirumah bukak pintu pagar untuk hantar anak ke sekolah atau keluar pergi kerja mereka akan masuk dan paksa kita serah kunci;

Kalau orang tak de rumah, mereka akan angkat pagar, keluarkan kereta dan ambil gambar (kononnya ambik kat luar rumah)

Kereta kat Public Parking

Mereka boleh tarik tapi hanya waktu pejabat dan pada hari bekerja sahaja.

Oh, lupa 2 pekara penting :-
Penarik kereta ada kad kuasa dan seharusnya mereka hanya bekerja untuk institusi kewangan tersebut sahaja dan bukan kad kuasa dari CIMB tapi tarik kereta PBB.
Kereta yang ditarik kena buat report polis dan kalau tak silap kena report sebelum ambik tapi sekarang mereka juga boleh buat report kat mana-mana balai dengan alasan diluar kawasan (polis pun ada masukk…)

Saya harap dengan pengisytiharan akta sewa beli ini, mereka juga akan menilai semula pekara-pekara yang disebutkan disini.

Fokus bank nak dapatkan balik pinjaman yang diberi jadi carilah jalan bagaimana bank tak rugi dan pelanggan tak menjadi mangsa.

31/10/2015

Honda City is car which enables you comfort and safety urban ride and which is made for easy maneuvering and avoiding traffic jams. This new model will keep that old characteristics but it will also come with a lot of improvements. New 2016 Honda City will have more aggressive and sportier look than its predecessors. Its interior will also come with a lot of changes and upgrades. If we talk about the dimension it will remain same as at the previous model but wheelbase will be longer and the front physique will be redesigned to make it look more elegant.


NEW HONDA CITY ENGINE SPECS

The real surprise of the brand-new Honda City 2016 lies under the hood. There are 2 various engines available. The 1.5-liter 4-cylinder SOHC i-VTEC gasoline engine, efficient in delivering 119 horse power and also 107 lb-ft of torque, as well as it will certainly be paired with a CVT transmission in addition to a 5-speed manual gearbox. The second alternative is the 1.5-liter 4-cylinder DOHC i-DTEC diesel motor, capable of generating 100 horsepower and 147 lb-ft of torque.

The 2016 Honda City with petrol engine as well as automatic transmission will have gas economy ranked at 50 mpg (5.7 l/100km), while with manual transmission has 48 mpg (5.9 l/100km). The diesel motor has the most effective gas economic situation numbers provided 73 mpg (3.9 l/100km).
2016 HONDA CITY EXTERIOR REDESIGN

The Honda City has actually a completely redesigned exterior making it really feel sportier and also much more hostile. The new grille has a big influence on the upgrade and also the brand-new bumpers add to that aggression. Bigger automobile fronts lights additionally add to the brand-new style as perfectly as new air intakes. The 2016 Honda City was introduced having a twin-spark, lean burn ‘i-DSI’ engine getting 88 hp which was primarily made to give outstanding gas mileage. The VTEC kind of the Honda City 2016 is launched later. The VTEC cut from the New Honda City is supplied with 15-inch blend wheels in comparison in direction of the 14-inch offered within the i-Nintendo DSI as well as the rear stopping system are solid DVDS around the VTEC variation rather than drums throughout the i-Nintendo DSI.

DETAILS ABOUT THE INTERIOR

The interior of this brand-new Honda City is genuinely technology driven with a 5-inch touchscreen control panel that can coupled with Android and also Apple devices. 8 interior speakers will give a much better sound output and also with automatic environment control, the temperature will consistently be just ideal. A beginning button as well as keyless entrance will certainly also be furnished in the brand-new Honda City. The vehicle will have a larger load capacity managing to hold approximately 500 liters. Other functions include a much better trip control system and also warmed seats.

2016 HONDA CITY RELEASE DATE AND PRICE

This Honda City will certainly be priced roughly $17.900 and it could be higher when release date comes. For release date will certainly be around January 2016 but the people could enjoy this recently car at display rooms by the end of this year.

Thank you for reading this article.

sewa kereta langkawi,langkawi, kereta sewa murah. car rental, kereta sewa johor, sewa kereta kuching, kereta sewa kl 
car rental, kereta sewa johor, kereta sewa kl, kereta sewa melaka, kereta sewa murah, langkawi , perkhidmatan kereta sewa,jerebu, najib, brim, 1mdb 

Bagaimana Booking?

Hi saya dari RewanRich Rent Car Enterprise.

Jika ingin mendapatkan perkhidmatan Kereta Sewa Tuan/Puan perlu membuat tempahan sebanyak Rm150.00 ke akaun Maybank kami dan boleh berikan maklumat seperti di bawah.

REGISTRATION
name: ❓
H/P: +6******* (prefix<>no space)
IC/passport: ❓
email: ❓
address: ❓

EMERGENCY
name: ❓
H/P: +6******* (prefix<>no space)

────────────────────

AVAILABLE/REQUEST
car (A): ❓

PICKUP
date: ❓
time: ❓
location: ❓

RETURN
date: ❓
time: ❓
location: ❓

LENGKAPKAN details untuk senang & pantas kita check available, delivery & estimate rate 😊

beserta bukti pembayaran tempahan yang telah dibuat dan disertai di sini.

Kami akan masukkan ke dalam sistem dan proses tempahan akan dilakukan selepas pembayaran dibuat ke akaun:

MAYBANK ACCOUNT.
557380405646
REWANRICH ENTERPRISE

Peringatan sila beritahu selepas tempahan pembayaran dibuat.

Sekian Terima kasih.


Pelawat



MASYUKKK SELFIE kembali!
*Terbuka kepada semua pelanggan kereta sewa Festive Travel.

Saper nak hadiah iPhone 6S Plus FREE 31 MEI ni? 1 iPhone 6S Plus bernilai RM3388 untuk dimenangi!. Senang jer nak menang.

Kereta Sewa Terkini

PERODUA AXIA - Auto

RM110 RM90 /Days
RM300 RM255 /3 Days
RM600 RM560 /Weeks


PERODUA MYVI - Auto

RM125 RM100/Days
RM350 RM285/3 Days
RM700 RM590/Weeks


PERODUA ALZA-Auto

RM180 RM150/Days
RM500 RM430/3 Days
RM1200 RM980/Weeks


PROTON SAGA - Auto

RM120 RM100/Days
RM320 RM285/3 Days
RM700 RM590/Weeks


PROTON EXORA - Auto

RM180 RM160/Days
RM500 RM460/3 Days
RM1200 RM1000/Weeks


PROTON WIRA

RM100 RM80/Days
RM250 RM210/3 Days
RM500 RM400/Weeks


BOOKING SEKARANG!